Powidła ze śliwek z czekoladą - domowa nutella



Kilka lat temu nawet nie pomyślałam bym, że robienie przetworów na zimę może sprawiać mi jakąś przyjemność. Najwidoczniej się starzeje 😉
Piec lubię od bardzo dawna, gotowanie też wychodzi mi jakoś - powiedzmy, że druga połowa nie narzeka, a dziecko żyje 🙈
Ogórki i marynowaną paprykę robię w większych ilościach, ale owoce z kilku rodzajów tylko po kilka słoików. Tak dla urozmaicona.
Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na śliwki!

Powidła ze śliwek z gorzką czekoladą
  • 1kg śliwek 
  • 50g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 łyżka kakao
  • Opcjonalnie dla przyspieszenia procesu opakowanie żelfixu 
Śliwki myjemy i drylujemy.
Następnie dusimy na niewielkim ogniu często mieszając. Gdy śliwki puszczą sok gotujemy dalej, aż rozpadną się na mniejsze kawałki. 
W między czasie siekamy drobno czekoladę.
Dodajemy do śliwek razem z łyżką kakao. Zapach jest obłędny 😀
Gdy śliwki zrobią się gęste nalewamy gorące powidła do wyparzonych gorących słoiczków. Zakrecamy mocno i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Powidła są świetne do naleśników lub jako dodatek do ciast. 
Smacznego! 

Komentarze